INFORMATIE MOTOR BIV VERKEERSBELASTING
Belasting op inverkeerstelling berekenenDe "bereken verkeersbelasting knop" wordt automatisch actief nadat u alle gegevens heeft ingevuld.

De BIV, oftewel de belasting op de inverkeerstelling, is een in België eenmalig geïnde belasting op elke verkoop van personenauto's, auto's voor dubbel gebruik, minibussen en motorfietsen. Het maakt niet uit of dit een nieuw of tweedehands voertuig is. Bovenstaande berekening is enkel voor in personen woonachtig in Vlaanderen en geldt niet voor motorfietsen.

U vindt de benodigde gegevens voor deze berekening uw  inschrijvingsformulier. De kans is echter groot dat u de BIV wilt berekenen vooraleer u uw auto koopt, u kunt dan het beste de gegevens online opzoeken.

Belasting op inverkeerstelling 2016

In deze berekening zijn de tarieven van 2016 verwerkt, u kunt er dus zeker van zijn dat u de weergegeven BIV tarieven de meest recente zijn. Daarnaast worden eventuele wijzigingen altijd direct doorgevoerd. Ook in 2016 betaalt u geen belasting op de inverkeerstelling als u een hybride  of elektrische auto wilt aankopen.

Vrijstellingen

Als u over een voertuig beschikt dat gedeeltelijk of helemaal aangedreven wordt door LPG, kunt u een vermindering van maximaal 298 euro op de BIV krijgen, beperkt tot het bedrag van de belasting.

Ook vrijgesteld van BIV is de overdracht van een voertuig tussen echtgenoten die gehuwd zijn, bijvoorbeeld bij een echtscheiding of overlijden, maar deze vrijstelling geldt wel alleen wanneer de overdragende echtgenoot de BIV ooit betaald heeft.

Daarnaast zijn mensen met een handicap die de auto als persoonlijk vervoermiddel gebruiken geen BIV verschuldigd.  De BIV voor oldtimers (auto’s ouder dan 25 jaar) wordt forfaitair bepaald.

Verschillende berekeningen

Sinds 1 maart 2012 zijn er twee soorten tarieven en rekenmogelijkheden: op grond van de milieukenmerken van het voertuig (groene BIV) en op grond van het vermogen van het voertuig.

Afronden cilinderinhoud

Om de BIV berekening juist te voltooien moet u er rekening mee houden dat soms de cilinderinhoud (in liter) tot drie cijfers na de komma weergegeven wordt. U moet deze da tot één cijfer na de komma afronden. Zo wordt bijvoorbeeld 2,249 2,2 en 2,653 wordt 2,7.